Använd mobilen och få koll på radonet

Oavsett om du är husägare eller inte är du säkerligen redan medveten om att radon inte är bra för varken miljön eller hälsan. Att göra regelbundna radonmätningar är således viktigt, eftersom den farliga gasen kan vara cancerframkallande. Radon är något som alltid har funnits naturligt i vår luft, men när gasen stängs in (t.ex. i en bostad som är dåligt ventilerad) blir den koncentrerad och kan göra stor skada.

Små mängder radon finns på nästan alla platser och är i de flesta fall helt ofarliga. Det är när nivåerna blir höga som radonet kan orsaka farliga och mycket allvarliga sjukdomar. Idag finns det flera sätt som du kan gå tillväga för att få koll på radonet i din bostad eller på din tomt. Du kan t.ex. kontakta Radea som utför högkvalitativa radonmätningar. Genom att kontakta Radea kan du boka in en mätning, samt få hjälp med lämplig eventuell åtgärd. Ett annat sätt att få koll på radonet är genom att använda mobiltelefonen. I takt med att tekniken går framåt kan vi göra allt mer med våra telefoner. Här berättar vi hur radonmätning med din smartphone går till.

Mäta radon med mobilen – så funkar det

Visst vore det bekvämt om du kunde kontrollera radonnivåerna i din bostad på egen hand och på så sätt alltid hålla koll på hur de ligger till. Fram till idag har det varit både knepigt och omständligt att mäta radon, eftersom det är en lång väntetid för att få ett tydligt svar. Små dosor placeras ut i bostaden och ska sedan ligga på plats under loppet av flera veckor. Är halterna av radon då höga finns det risk för att de hinner orsaka skada på er hälsa.

Ett norskt företag har tagit fram en högteknologisk lösning för dig som vill mäta radon med din mobiltelefon. Det enda du gör är att köpa radonmätare från företaget och därefter använda den av den tillhörande (och nedladdningsbara) appen. I appen kan du få tillgång till all information du behöver och snabbt och enkelt se om du har radon i bostaden och hur höga nivåerna är.

Fungerar appen på alla mobiltelefoner?

Om du har tillgång till en smartphone som använder sig av iOS eller Android kan du vara säker på att appen fungerar och är nedladdningsbar. Både iOS och Android är två av de största teknologierna idag och således också de mest populära. Skulle det vara så att du har en mobil som använder sig av något annat program är det tveksamt till om du kan använda appen och radonmätaren. I dessa fall är det bättre att du kontaktar ett radonmätningsföretag som kan hjälpa dig med mätningen och säkerställa att det blir rätt från start.

Rekommenderade artiklar