Olika typer av mobiltelefoner

Vi har idag flera olika typer av mobiltelefoner och tillverkare samt tjänsteleverantörer som tävlar om att producera nästa bästsäljande smartphone. Som konsument är det fördelaktigt att känna till skillnaderna mellan de olika typerna av mobiltelefoner eftersom det kommer att hjälpa dig att hitta bästa mobilen för just dina behov.

Dagens smartphones är minidatorer med högavancerade operativsystem och är inte längre telefoner för att ringa samtal med. Idag har de moderna mobilerna wifi-anslutning med mycket snabb hastighet för webbsurfande och datastreaming, kameror av hög kvalitet samt tillgång till applikationer som vi är vana vid från datorprogram. En smartphone hanterar idag e-post, sociala nätverk, administrativa uppgifter, bank och betalningar.

De konventionella mobilerna har inte avancerade operativsystem och kan inte köra smarta funktioner och appar. Dessa mobiler navigeras vanligen via knappsatsen och har mindre skärmar. Givetvis har även de konventionella mobilerna moderna funktioner såsom kamera, videoinspelning, textmeddelande, Bluetooth-funktion, enkelt webbsurfande samt e-poststöd.

En av dagens mest omtyckta seniormobiler är märket Doro. Mobilen har funktioner som liknar vanliga smartphones men är betydligt mer användarvänliga för äldre. Mobiler för äldre har specialdesignats för våra seniorer men är vanligtvis en smartphone med större touch-skärm, större text, stödjer hörslinga och har en inbyggd trygghetsknapp.

De två stora avancerade operativsystemen idag är iOS för Apple-produkter och Android för nästan alla andra märken utom Apple. IOS är ett operativsystem som utvecklats av Apple och som endast används i Apples produkter och mobiler. Det här är ett system som har få buggar och som nästan alltid fungerar felfritt. Dagens mobiler har uppbackning i ”Apple- molnet”, vilket innebär att om din mobil går sönder får du tillbaka all den information som finns i molnet. Ett annat plus är snabba uppdateringar som ger en säkrare mobil. Däremot är ägare av Apple-produkter begränsade till att endast kunna använda applikationer från App Store.

Google utvecklade Android och det är ett betydligt mer öppet system. En stor fördel är att du får tillgång till dina filer som på en vanlig dator och kan ladda ner appar från olika tjänster samt webbsidor. Den enda nackdelen är att Android inte erbjuder samma säkerhet och kontroll som iOS gör. På plussidan kommer du att får tillgång till massor av olika filer utan att du måste följa standarder och regler.

Rekommenderade artiklar