Mobiltelefonens historia

Trådlös kommunikation har funnits på önskelistan sedan 1940-talet, särskilt från militären och utryckningsväsendet såsom polis och brandkår. Redan 1950 var Sverige först i världen med att utveckla ett mobiltelefonisystem kallat MTA eller MobilTelefonisystem version A. Givetvis fortsatte systemet att utvecklas till MTB, MTC och NMT450. Det allra första samtalet (1950) gjordes till Fröken Ur av ingenjör Sture Lauhrén.

Mobiltelefonens historia är med andra ord en stor del av Sveriges tekniska historia och något som vi kan vara stolta över. Dagens smartphones har förändrat vår värld och livsstil men grunden till denna utveckling kom från Sverige. Den första mobiltelefonen skapades 1956 av svenska Ericsson. Mobilen vägde hela 40 kilo och var mycket dyr att installera i en bil. Dessutom hade nätverket låg kapacitet och kunde endast hantera upp till ett hundra abonnenter. Mot slutet av 1980-talet hade mobilen minskat både i storlek och vikt. Den nyare modellen HotLine Combi från Ericsson var dock fortfarande stor och kunde definitivt inte få plats i fickan.

Många företag och människor anser att de konstruerat världens första handhållna mobiltelefon. Martin Cooper som var projektledare på Motorola har dock fått erkännandet att ha skapat den allra första handhållna mobiltelefonen. Martin utförde det första lyckade mobil samtalet 1973 till ärkerivalen Joel Engel som arbetade för Bell Labs. Mobilen var en Dyna Tac som på den tiden ansågs vara liten men som idag kan tyckas vara enormt stor med en vikt på runt ett kilo. 1984 kom Motorola ut med mobilen DynaTAC 8000X som fortfarande var klumpig och vägde hela 790 gram.

I början använde mobiltelefonerna radiovågor för att kunna ta emot och sända information, en mobil radio. Samtalen gick inte direkt mellan mobilerna utan via en basstation till en central som automatiskt höll reda på var mobiltelefonerna var. Det var inte förrän på 1980-talet som framgångssagan inleddes med Nordisk Mobil Telefon efter en överenskommelse mellan de nordiska televerken. 1981 öppnades mobiltelefonsystemet NMT som möjliggjorde att privatpersoner kunde kopplas upp direkt på telefonnätet medan de var i rörelse. GSM var ett nytt system för hela Europa som kom 1991. Den så kallade ”yuppie-nallen” var den första handhållna ficktelefonen och kom ut 1987. SMS kom till under 1990-talet och det första sms:et sändes i december 1992 från England med en text som sade ”God jul”, ”Merry Christmas”.

Mobilkommunikationen växte stadigt och 2011 hade industriländerna 116 mobilabonnemang per hundra personer medan utvecklingsländerna hade 68 abonnemang per 100 personer. Detta är den enda moderna teknik som haft en så snabb spridning på endast trettio år. Sms-meddelanden användes flitigt och 2011 sändes hela tvåhundra tusen sms per sekund världen över. Den numera välbekanta ”tredje generationens mobiltelefoni ” (3G) gjorde det möjligt att överföra mer information betydligt snabbare. Med den nyare mobilen kunde kommunikation ske oavsett var vi befann oss världen över. Men utvecklingen fortsätter i rasande fart och nya kommande mobilsystemen kommer att integreras med både internet samt andra framtida trådlösa nätverk. Våra nya smartphones är egentligen handhållna minidatorer, vilket innebär att dagens mobilnät dessutom är datanät.

Rekommenderade artiklar