Mobilen och kameran

Idag har i stort sett alla mobiler en mobilkamera och för de allra flesta är detta den enda kamera de behöver. Kvaliteten på mobilkamerorna är i dag mycket hög och fortsätter att förbättras. Idag har även kvaliteten av mobilens kamera blivit allt viktigare för köpare eftersom vi tar foton av det mesta med vår smartphone. Kvaliteten av bilderna är mycket hög och det är betydligt enklare att ta bra foton med vår mobil än med en systemkamera.

Utmaningen för mobilkameran är att optik och sensor är begränsade storleksmässigt. Tillverkare låter dock inte detta stoppa dem utan de fortsätter att arbeta med olika innovationer för att skapa optik som är mer avancerad. Trots detta har en smartphone sina begränsningar till skillnad mot systemkameran. Mobilkameran måste med andra ord producera bra foton med mindre information. För att kunna åstadkomma detta krävs en avancerad signalprocessor samt smart mjukvara. Kameran på mobilen förbättrar exempelvis signalen från sensorerna automatiskt och optimerar samt finjusterar (i bakgrunden) via artificiell intelligens.

Det finns dock variationer i både funktion och inriktning när det gäller de olika mobilkamerorna. En kamera återger färger korrekt medan en annan kamera ger mer dynamiska samt livfulla foton. Vissa kameror kan zooma ganska långt, andra har bred vidvinkellins och en del kameror är snabba att fota med. Dagens kameraappar kommer ofta med en del bonusfunktioner som till exempel panorama, monokromt läge, färgfilter för bilder samt försköningsfilter för selfies eller porträtt. Det finns dessutom olika appar som kan laddas ner för att förbättra kamerans funktion och bildbehandling. Många av dessa appar är gratis och några av de bästa är Lightroom mobile, Snapseed, VSCO, Prisma Photo Editor och Adobe Photoshop Express.

Rekommenderade artiklar