Mobilladdaren – en riktig strömtjuv

I samma stund som du läser det här har du säkerligen ett flertal elektroniska apparater igång samtidigt. I köket står kylen och frysen och låter och kaffekokaren håller det nykokta kaffet varmt en timme till. I barnens sovrum är det istället Playstation-konsolen som är i standbyläge och i hemmakontoret är både din och sambons dator påslagna. Som om detta inte vore nog har du säkerligen även en och en annan mobilladdare som sitter inkopplad – redo att användas så fort mobilen får slut på batteri.

Mobiltelefonen är troligtvis den elektroniska apparat som vi använder oss av mest i vår vardag. Vissa använder mobilen så pass mycket att den behöver laddas flera gånger om dagen. Det är inte bara under tiden som du laddar din mobil som den kommer att dra ström och ge dig en högre faktura från ditt elbolag, utan även själva användningen av mobilen konsumerar energi. Något som många inte är varse om är att en Iphone faktiskt drar mycket mer el än den kombinerade kylen och frysen. Då talar vi inte om energin som förbrukas under själva laddningen, utan elen som krävs för all dataanvändning, batteriladdning och trådlös anslutning tillsammans.

Dra ur mobilladdaren och spara pengar

Att lämna mobilladdaren i väggkontakten över natten är inget ovanligt. Oftast lämnar vi laddarna i, just för att de ska bli enklare att använda när man väl behöver. Har din mobil eller din surfplatta blivit 100 % laddad och fortfarande är inkopplad sker sällan någon anmärkningsvärd energiförbrukning. Är det däremot så att du kopplar ur din mobil och ändå låter laddaren sitta kvar får du en riktig strömtjuv i hemmet. Att koppla ur laddaren när du tagit bort mobilen eller surfplattan är mycket viktigt om du vill spara pengar.

Ett ganska enkelt sätt att ta reda på om din laddare drar ström eller inte är genom att känna på den. Är den varm innebär det att den fortfarande drar el och att det kommer påverka fakturan från ditt elbolag. Detta gäller främst för billiga mobilladdare som inte kan reglera strömmen som en originalprodukt kan.

Byt elbolag och sänk kostnaderna ännu mer

Med många personer i hushållet kan det vara svårt att få alla att följa samma energisparande regler, t.ex. att dra ur laddaren eller stänga av datorn helt istället för i standby. Detta gäller kanske främst för dig som har många tonåringar som använder olika typer av elektronik på en daglig basis. Genom att jämföra elbolag och se vilka elavtal som finns kan du sänka dina kostnader. Att byta elbolag kommer kanske förvisso inte göra att du förbrukar mindre el, men genom att välja el från en miljövänlig källa och ett grönt elbolag kan du åtminstone göra en större insats för natur och djur.

Att byta elbolag är väldigt enkelt och ett bra sätt för dig att spara pengar på elförbrukningen. Kom dock ihåg att det bästa och snabbaste sättet är att se över hur mycket el och ström ni förbrukar och att försöka minska på detta. Ett smart knep är att använda ett grenuttag, eftersom du då kan stänga av flera elektroniska föremål med bara ett knapptryck.

Rekommenderade artiklar